19
Vin, Apr

Eveniment

Guvernul va adopta astăzi Ordonanța privind noile prețuri la energie. Măsurile se vor aplica pentru perioada 1 februarie – 31 martie, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme.

Ministrul Economiei a transmis că de noile măsuri vor beneficia 95% dintre consumatorii de energie electrică și aproximativ 75% dintre consumatorii de gaze naturale. 

 

 

Ordonanța va produce efecte începând cu data de 1 februarie și până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. 

 

A fost modificat, astfel, la energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,80 lei/kWh, în scădere de la 1 leu - cât era în schema precedentă. 

 

Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.

 

La energie, pragul de consum va fi crescut la 500 kWh/ lună, față de 300, cât este în schema actuală.

 

Pragul de consum crește și la gaz la 300 mc/ lună.

 

Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la de la 33% din prețul gazelor, fără alte tarife, la 40%.

Vorbim despre beneficiile pentru consumatorii casnici, iar referitor la firme se plafonează prețul final plătit de toți consumatorii la 1 leu/kWh pentru energia electrică și la nivelul de 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale. 

 

După data de 31 martie, când efectele actualei ordonanțe încetează, Guvernul trebuie să se gândească cum va plafona din nou prețurile. Cel mai probabil, se va reveni la piața reglementată și nu vor mai fi consumatori pe piața liberă, potrivit realitatea.net

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: