19
Vin, Apr

Eveniment

Nici nu a început testarea elevilor și deja se conturează un risc epidemiologic!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) "Spiru Haret" solicită Guvernului României blocarea distribuției testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 și distribuirea în unitățile de învățământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară.

"Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual. Solicităm, pe această cale, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerințele de performanță și de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în același timp și regulile sanitare. De asemenea, cerem public Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziționate și livrate dezmembrate, și nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii și dacă această licitație a respectat legislația în vigoare?!", se arată într-un comunicat al celor două federații sindicale reprezentative pentru învățământul preuniversitar transmis duminică AGERPRES.

Federațiile sindicale menționate consideră că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) trebuia să se ocupe și de livrarea testelor către fiecare instituție de învățământ în condițiile în care respectivele contracte au fost semnate de această instituție.

"Întrebarea firească pe care și-o pun părinții și cadrele didactice este următoarea: instituția care a lansat licitația, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică așteaptă niște explicații, urgent! Altfel, această mult așteptată testare riscă să se transforme într-un mare eșec! Cine își permite să-și bată joc de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este iresponsabil!", afirmă sindicaliștii.

Pe de altă parte, sindicatele din învățământ susțin că au primit numeroase semnale din țară prin care directorii și angajații din unitățile de învățământ au fost chemați sâmbătă, 27 noiembrie, să ridice testele, deși ministrul educației a dat asigurări cu o zi în urmă, pe 26 noiembrie, că livrarea către școli nu se va mai face în aceste zile libere legale.

 

Sursa: agerpres.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: