18
Joi, Apr

Eveniment

Administrarea deșeurilor de la depozitul ecologic FIN-ECO, subiect de discuții între autorități.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a fost astăzi gazda unei întâlniri la care au participat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Eugen Ioan Cozma, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban, directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca, directorul executiv al APM Brașov, Ciprian Băncilă, comisarul-șef al Comisariatul Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, Mircea Paraschiv, precum și reprezentanți ai Primăriei municipiului Brașov (Compartimentul Protecția Mediului) și ai societății FIN-ECO SA, administratorul depozitului ecologic de deşeuri de lângă municipiul Brașov.

Una din temele întâlnirii a fost reprezentată de stadiul în care se află procedura de revizuire a autorizației integrate de mediu pentru depozitul ecologic de deșeuri administrat de FIN-ECO, prin includerea în aceasta a celulei 4, iar cealaltă – de închiderea celor două depozite neconforme de deșeuri din zona Timiș-Triaj, respectiv cel de deșeuri industriale și cel de deșeuri menajere. În primul caz, obligația asumată de a-l închide este a Primăriei municipiului Brașov, iar în cel de-al doilea – a societății FIN-ECO, condiția fiind, însă, rezolvarea situației juridice a terenului de sub rampă.

Aceste două depozite nu mai sunt folosite de mulți ani, ele sunt inerte, iar rezolvarea situației în cazul lor este mai simplă decât în alte orașe care au scăpat de această problemă înaintea Brașovului. Aceasta, și în condițiile în care a fost adoptat un ordin de ministru ce flexibilizează soluțiile tehnice de închidere a depozitelor neconforme. Comisia Europeană a dat un termen foarte clar pentru închiderea acestor depozite, respectiv 31 decembrie 2023. Constatăm, însă, că la Brașov lucrurile nu progresează. Or, dacă Primăria Brașov și FIN-ECO nu colaborează și nu se fac pași înainte, îmi este greu să cred că se va respecta acest termen, chiar dacă instituțiile statului cu atribuții în ceea ce privește Mediul sunt gata să-și dea concursul. Iar dacă nu se va respecta, atât municipiul și județul Brașov, cât și România vor avea de suferit, din cauza procedurii europene de infringement. Suntem aici să discutăm ce se poate face pentru a depăși blocajul, pentru a identifica soluțiile tehnice și mă bucur că dialogul este unul aplicat”, a declarat secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu.

La rândul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii a pledat pentru ca fiecare instituție cu atribuții în domeniu să abordeze cele două teme „cu maximă seriozitate și discernământ întrucât este vorba, pe de o parte, de asigurarea continuității unui serviciu absolut necesar, iar pe de alta despre o problemă de maximă importanță, iar nesoluționarea ei poate duce, în cadrul procedurii de infringement declanșate de Comisia Europeană, la impunerea de sancțiuni pecuniare substanțiale. Este în interesul tuturor ca aceste chestiuni să fie rezolvate și, în plus, avem șansa ca, prin închiderea celor două depozite neconforme și transformarea unei suprafețe foarte mari în zonă verde, să facem dintr-un motiv de reproș o poveste de succes”. 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: