29
Vin, Mar

Eveniment

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit, joi, la Realitatea PLUS, despre tendința creșterii numărului de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 în perioada următoare, precum și despre vaccinarea în rândul tinerilor.

"Este prematur să afirmăm că am intrat deja în valul 4. Categoric, observăm o creștere a numărului de cazuri confirmate zilnic. De altfel, uitându-mă pe datele din ultimele două săptămâni, observăm o creștere mai accentuată a numărului de incidente săptămânală la grupele cu vârste sub 40 de ani, unde avem o creștere cu aproape 100% a cazurilor confirmate’’, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, la Realitatea PLUS, în emisiunea "Raport de zi".

Potrivit acestuia, situația pandemica actuală se explica prin faptul ca tinerii vaccinați sunt într-un număr redus, precum si prin faptul ca, în general, aceștia participă la evenimente cu număr mare de persoane.

De asemenea, nerespectarea masurilor de preventie COVID-19 este mai scăzută si, din acest punct de vedere, riscul de infectare este în crestere, conform coordonatorului campaniei de vaccinare.

"Datele la care se raporteaza grupul tehnico-știintific atunci când se implementează anumite măsuri atât restrictive, cât și de relaxare sunt mai multe si contează rata de incidență a cazurilor, rata de spitalizare, rata de decese, rata de pozitivare a testelor care se efectueaza, știind că este foarte importantă acoperirea vaccinală la nivelul fiecărei localități, la nivelul fiecarui județ în parte’’, a mai explicat acesta.

Valeriu Gheorghiță spune că situatia epidemiologica este, in continuare, una buna in Romania si ca spera sa se mentina asa desi, în ultimele săptămâni, există o tendință de creștere a numărului de cazuri.

Oficialul avertizează că, la jumatatea lunii septembrie, ne-am putea confrunta cu 1500 de cazuri, care ar putea sa fie raportate zilnic. Din acest punct de vedere, acesta recomanda oamenilor sa fie precauti. De asemenea, evaluare periodica la doua saptamani a evolutiilor numarului de cazuri este esentiala.

,,Avem la indemana o solutie eficienta, o solutie sigura, vaccinarea, prin care noi putem evita o creștere importantă a numărului de cazuri în perioada următoare. Mai avem încă timp să ne vaccinam, în care să recuperăm aceasta perioada’’, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Sunt semnale ca numarul persoanelor care se vaccineaza cu prima doza este in usoara crestere, comparativ cu saptamanile precedente. Ne-am dori sa avem o crestere importanta a persoanelor care se vaccineaza, suntem la peste 4,9 persoane care se vaccineaza cu cel putin o doza’’, a adăugat acesta.

Acesta a preciza ca exista două măsuri importante care trebuie avute în vedere: importanța impunerii restricțiilor și motivarea persoanelor nevaccinate de a se imuniza.

"Sunt multe persoane pentru care vaccinarea nu reprezintă o prioritate. În anumite condiții, s-ar vaccina dacă ar exista o motivație, într-un fel sau altul, din punct de vedere material. Avem 60 % de persoane vaccinate. Toate datele ne arată că cea mai mare partea a cazurilor confirmate este în rândul tinerilor între 15-24 ani’’, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

 

sursa: realitatea.net

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: