24
Mie, Apr

BrasovTV.com

Eveniment

     Și ce dacă este vară și sunt peste 27 de grade pe pârtiile de la munte? Din 2017 vom schia chiar și vara! Cu un echipament adecvat, condiții optime și mult curaj, absolut orice este posibil! Janin Trifan este ski instructor în Poiana Brașov de peste 20 de ani. L-am întâlnit pe Pârtia Bradu din Poiana Brașov în mijlocul lunii august. Schiază sub privirile uimite ale turiștilor aflați în vacanță în stațiunea montană. Toți îl așteaptă la baza pârtiei să vadă de aproape echipamentul miraculos care îi permite sa schieze într-o zi din mijlocul verii.

• Schiurile de vară

Un astfel e echipament de schi pe iarbă începe de la 500 de euro.  Schiurile pentru iarbă sunt de fapt niște șenile prinse într-un cadru metalic și prevăzute cu mai multe role de plastic. Și bețele sunt diferite față de cele folosite pe zăpadă. Sunt prevăzute la capăt cu o bila din plută pentru a nu se adânci în pământ în momentul în care schiorul punctează pentru slalom. Clăparii în schimb pot fi aceeași pe care îi folosiți iarna, doar legăturile trebuie sa se potrivească! Schiurile de vară nu pot fi folosite pe orice pantă acoperita cu iarbă.  Locul ales trebuie să aibă iarba cat mai deasă și tunsă scurt , fără denivelări și fără buruieni.

• Cine poate schia pe iarbă?

Janin Trifan recomandă schiul pe iarbă doar pentru cei care deja știu sa schieze pe zăpadă . Este dificil să controlezi șinele pe o panta chiar și lină acoperita cu iarba. Îți trebuie în primul rând condiție fizică. La schiurile pe iarbă oprirea nu se face în plug ca pe zăpadă, ci cu schiurile paralel. Pentru Slalom pe iarbă schiorul are nevoie de două ori mai multă forță în genunchi, față de slalomul pe zăpadă.

• Dezavantaje

Schiorii de performanță, așa cum este Janin, au găsit și micile dezavantaje ale acestui sport! Viteză mai mare de 90 de kilometri la oră nu se va prinde niciodată pe iarbă. Iar dacă iarna este o plăcere să auzi scârțăitul zăpezii sub schiuri, vara zgomotul produs de șenile pe iarbă este ușor deranjant.

     Janin Trifan vrea să înființeze și școala de ski de vară pe iarbă. Pentru asta se luptă cu birocrația din România însă speră ca pană la anul aprobările să fie obținute. Astfel orice turist care va ajunge în Poiana Brașov va putea să schieze sau să ia ore de ski indiferent de anotimp.

VIDEO:


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: