19
Vin, Apr

Sursa foto: viata-libera.ro

Eveniment

Pe 30 noiembrie, cu toții celebrăm ziua Sfântului Andrei, dar unii mai țin cont și de anumite obiceiuri străvechi, pentru a atrage prosperitatea sau dragostea, în viața lor. De-a lungul timpului, peste sărbătoarea creștinească s-au suprapus și credințe populare ce au rolul de a ne proteja căminele sau de a prezice ursitul domnișoarelor. 

Sunt foarte multe tradiții și superstiții legate de Sfântul Andrei. Cele mai multe au legătură cu revolta, cu măritișul, dar și cu protecția împotriva spiritelor rele care bântuie printre cei vii. 

În noaptea de Sfântul Andrei, cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată ei vor vedea tot ce s-a întâmplat în trecut.

De sute de ani, în popor se știe că usturoiul alungă strigoii. Străbunii noștri ungeau cu usturoi tocul și pragul ușii, dar și geamurile, peste tot pe unde în casă ar putea să intre duhurile necurate. 

Cer senin, iarnă blândă

Tot de Sf. Andrei, tradiția spune că se pune busuioc în apă și se dă de băut la animalele din gospodărie, iar astfel acestea vor fi ferite de orice boală. Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa iubitul.

În această zi, bătrânii încă mai pun grâu la încolțit și așteaptă până în ianuarie să vadă dacă va răsări. Cu cât acesta încolțește mai mult, cu atât mai bogată va fi recolta din anul care urmează.  

Nu în ultimul rând, vremea din această noapte ne va spune cum va fi iarna care urmează. Tradiția spune că dacă cerul va fi senin, atunci vom avea o iarnă blândă.

În ziua de Sf Andrei este interzis să se lucreze în casă sau gospodărie. Tradiția spune că nu este bine să mături, nici să dai gunoiul afară din casă. Noaptea de Sf Andrei este echivalentul românesc al Halloween-ului.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: