29
Vin, Mar

Foto: brasovtv.com

Sănătate

Astăzi a avut loc o întâlnire importantă pentru viitorul acestui proiect.

La Primărie au fost prezenți, pentru prima dată în aceeași sală, reprezentanți ai tuturor instituțiilor care vor tranforma în realitate unul dintre proiectele prioritare ale județului. Este vorba despre municipalitate, Ministerul Sănătății și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

La întâlnirea de astăzi a fost pusă la punct colaborarea dintre BERD și Primăria Brașov. Reprezentanții Băncii, veniți de la Londra, vor semna, în următoarele două luni, cu municipalitatea, un preacord privind studiu de fezabilitate. Au și o condiție, ca investiția să se desfășoare printr-un parteneriat public-privat. BERD va oferi și consultanță pentru acest proiect.

 „Ministerul Sănătății trebuie să fie parte din acest acord și să valideze efectiv toate etapele pe care trebuie să le urmăm. Nu putem să facem așa un spital fără să se încadreze în criteriile și standardele impuse de legislația în vigoare. Iar toți indicatorii la care trebuie să ne raportăm sunt stabiliți, gestionați și reglementați de Ministerul Sănătății. Trebuie să colaborăm foarte bine cu Guvernul din acest punct de vedere și sper să avem sprijinul lui până la finalizarea proiectului, a precizat primarul Brașovului, George Scripcaru.

Problemele juridice ale terenului noului spital regional au fost lămurite. Unitatea medicală va fi construită pe o suprafață de 18 hectare, aflată, deja în proprietatea Primăriei, în cartierul Bartolomeu. Ministerul Sănătății va susține, printre altele, dotarea cu aparatură și se va ocupa de găsirea personalului medical.

Avem modelele celor trei spitale regionale pentru care, deja, s-au emis ordine de ministru, avem masterplanul de servicii din această zonă. Din punctul meu de vedere, din momentul constituirii grupului de lucru, într-o săptămână, structura medicală poate fi definită. Odată existentă aceasta, vom putea vorbi despre designul unității medicale, iar în acel moment, cu siguranță BERD-ul va avea o idee clară despre sumă pe care o va aloca pentru acest proiect. Ministerul Sănătății are toată disponibilitatea să finanțeze acest proiect extrem de important, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Spitalul Clinic Regional de Urgență ar urma să aibă șase etaje și 900 de paturi. Printre altele, aici vor fi un centru de urgență, un heliport, o parcare etajată un bloc operator cu 12 săli de operație și o unitate de pompieri. Odată construit, spitalul va rezolva multe dintre problemele sistemului medical din județ și împrejurimi.

În acest moment, jumătate din locațiile pe care noi le numim spitale din Brașov sunt, de fapt, centre de îngrijire medico-socială. Vorbim de câteva sute de paturi, destul de puține, în Pavilionul Central, care pot face față minimului de îngrijiri medicale de urgență și de îngrijiri subacute. Acum, noi nu avem posibilitatea, din punct de vedere al infrastructurii, să dezvoltăm niciuna dintre nișele moderne de medicină care fac diferența între competență și incompetență sau viață și moarte, a concluzionat senatorul PSD, medicul Florin Orțan.

La întâlnirea de la Primărie au fost prezenți reprezentanți ai Companiei APA și Distrigaz, cei care vor branșa zona la utilități în perioada următoare. Pentru studiul de fezabilitate, Primăria Brașov a alocat un buget de trei milioane de lei. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: