15
Lun, Apr

Florin Orțan, senator PSD

Sănătate

Vaccinarea nu este un moft, ci o necesitate. Poate face diferența între viață și moarte. Cele 35 de decese cauzate de rujeolă puteau fi complet prevenite prin vaccinare.

Părinții care nu-și vaccinează copiii încalcă un drept constituțional al minorului, acela de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă și de a beneficia de servicii medicale de calitate, inclusiv cele preventive, menționate și în Convenția ONU.

De toate acestea este convins medicul brașovean Florin Orțan, senator al Partidului Social Democrat, cel care are ca principal obiectiv convingerea părinților asupra beneficiilor vaccinării. Pragul de acoperire vaccinală recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru prevenția epidemiilor este de 92-95%. Se asumă că 5% din populație nu poate fi vaccinată, deci noi, ceilalți 95% realizăm o barieră în jurul lor.

Însă, din păcate, statisticile sunt îngrijorătoare și trag un semnal de alarmă. Acestea ne arată că rata de vaccinare a scăzut progresiv în ultimii ani, în unele județe chiar și sub 50%. Totul în condițiile în care vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, nu a lipsit aproape deloc. Vaccinarea constituie, probabil, cea mai eficientă metodă de prevenire a unor boli precum variola, difteria, poliomielita, rujeola, rubeola, oreionul, tetanosul, tusea convulsivă și hepatita B.  

Nevaccinarea încalcă dreptul la viață

 Medicul Florin Orțan este de părere că nevaccinarea poate reprezenta o formă de neglijență medicală venită din partea familiei. Acesta recomandă părinților să se gândească mai bine atunci când decid să nu-și vaccineze copilul, pentru că pot încălca un drept constituțional al acestuia. Astfel, potrivit Legii 181 / 1990, privind Drepturile Copilului, statul e obligat să delege imperativ responsabilitatea privind interesul superior al copilului către părinte.

În acest sens se vor lua toate măsurile legislative, administrative, sociale şi educative corespunzătoare, în vederea protejării copilului împotriva oricăror forme de violenţă, vătămare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenţă, inclusiv medicală.  

Un articol din Legea 272 / 2004 care face referire tot la Drepturile Copilului spune clar că interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la o dezvoltare fizică și morală normală, iar autoritățile publice, persoanele fizice și juridice responsabile de protecția minorului sunt obligate să respecte, să promoveze și să garanteze drepturile acestuia stabilite prin Constituție.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: