18
Joi, Apr

Sănătate

 Un virus se poate răspândi într-un spital întreg în două ore după ce a intrat în contact cu clanţa uşii unui salon sau un buton de lift, arată un studiu recent. 

Specialiștii de la Universitatea din Tucson - Arizona au arată modul în care un virus migrează de pe o singură clanţă sau buton de lift, lucruri comune într-un spital, în toată clădirea, în saloane, săli de conferinţe sau birouri.

            Contaminarea iniţială, cu un surogat de virus, care nu prezenta pericol, însă putea fi pus uşor în evidenţă, a fost făcută la începutul unei zile de lucru. Apoi, pe parcursul zilei, au fost testate întrerupătoarele sistemului de iluminat, paturile, mesele, dulăpioarele, mânerele vaselor, robinetele de la chiuvetă, telefoanele şi echipamente de calcul, pentru a găsi unde ar fi putut ajunge acel virus.

            În două ore, maxim patru ore, acel virus a ajuns în multe locuri. Echipa de cercetători, condusă de microbiologul Charles Gerba, a efectuat verificări peste tot, constatând că, în scurt timp, contaminarea a atins nu mai puţin de 60% din imobil. Acest lucru s-ar putea întâmplă nu numai în spitale, ci şi în hoteluri sau alte locuri cu aglomerări de persoane.

 

 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: