02
Joi, Dec

Sănătate

   Ambliopia, sau ochiul leneș, este o de fapt o problemă  apărută pe parcursul dezvoltării vederii, atunci când unul dintre ochi nu poate avea o acuitate vizuală normală, indiferent dacă se încearcă corecția cu ochelari sau lentile de contact. Ambliopia apare din timpul infantilității pâna la vârsta de 4 ani, de obicei fiind afectat doar unul dintre ochi.

Însă, atunci când această afecțiune este detectată la timp, și tratată corect, vederea slabă poate fi evitată. Dacă este netratată, ambliopia poate duce la o reducere semnificativă și ireversibilă a vederii. Estimările OMS arată că aproximativ 2% din populația globului suferă de acestă afecțiune.
     Deoarece ambliopia este o afecțiune specifică  dezvoltării vederii din timpul infantilității, simptomele acesteia pot fi dificil de sesizat. Totuși, o cauză frecventă a ambliopiei este strabismul. Așadar, dacă observați că ochii bebelușului au tendința de a nu fi aliniați, sau că cel mic privește încrucișat, este de preferat să consultați un oftalmolog sau un optometrist specializat în vederea celor mici. Un alt indiciu al ambliopiei este acela ce cel mic plânge sau se irită atunci când unul dintre ochi este acoperit. Puteți încerca asta acasă prin acoperirea fiecărui ochi în parte atunci când el este concentrat asupra unui lucru (de exemplu atunci când privește la tv). Veți observa că atunci când îi acoperiți ochiul ”bun”, acesta va protesta, deoarece imaginea pe care o va vedea va fi încețoșată. Totuși simplul screening nu înlocuiește consultul de specialitate.
     Există mai multe cauze ale apariției ambliopiei. Strabismul este unul dintre principalele motive ale apariției ambiliopiei. Pentru a evita imaginea dublă formată datorită alinierii incorecte a ochilor, creierul alege să ignore imaginea formată de ochiul nealiniat. O a doua cauză poate fi diferența mare de dioptrii dintre cei doi ochi. De exemplu, un ochi are o hipermetropie sau o miopie semnificativă, în timp ce celălalt are vedere perfectă. În acest caz, creierul se bazează pe imaginea primită de la ochiul care nu este afectat de greșeala optică, ignorând imaginea primită de la celălalt. O a treia cauză ar fi o cataractă congenitală, afecțiune  care trebuie tratată imediat.
     Pentru a obține rezultate cât mai bune, tratamentul ambliopiei trebuie început de îndată ce aceasta este descoperită. În cazul greșelilor optice ale ochilor, vederea normală poate fi obținută prin corectarea eficientă a acestora, fie cu ochelari sau lentile de contact. De obicei este necesar a fi folosit și un plasture care va ocluza ochiul ”bun”, forțând creierul să primească informații de la ochiul ambliop. Ocluzia ochiului va fi necesară câteva ore pe zi, și poate avea ca și perioadă de la câteva săptămâni, la câteva luni. În cazul unui strabism, de cele mai multe ori pentru a ajuta ochii să lucreze împreună ca o echipă, este implicat un antrenament vizual, numit ortooptică, sau în cazuri mai severe o operație care să corecteze deviația.
Deși mijloacele moderne de tratament ale ambliopiei pot îmbunătăți vederea adolescenților sau a adulților ambliopi, este totuși de preferat ca această afecțiune să fie descoperită și tratată la timp. Noi ca și optometriști recomandăm ca primul consult al copilului să se desfășoare atunci când cel mic are 6 luni, iar apoi consultul să se desfășoare anual, pentru a obține o acuitate vizuală cât mai bună. Ambliopia nu trece de la sine, ea ducând în timp la probleme permanente de vedere, de aceea este recomandat ca la orice semn să cereți sfatul unui specialist.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi

Best Optic BlueBest Optic Red


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: