18
Joi, Apr

Sănătate

Copiii se plâng arareori de eventualele probleme de vedere, dar de cele mai multe ori acestea pot fi observate în comportamentul lor. Acesta poate implica privitul la televizor de la o distanță mică, faptul că își freacă ochii des, clipesc des sau unul dintre ochi (sau amândoi) au tendința de a nu privi paralel.

Este nevoie de cele mai multe ori de ochelari din mai multe motive, unele diferite cele ale adulților. Deoarece sistemul vizual al copiilor este în continuă creștere și dezvoltare, în special în primii 6 ani de viață, aceștia pot juca un rol important în asigurarea dezvoltării normale a vederii. Principalele motive pentru care cei mici pot avea nevoie de ochelari sunt:

Să le ofere o vedere îmbunătățită;

Să ajute la alinierea ochilor în cazul în care există probleme în acest sens;

Să ajute la corectarea vederii unui ochi ambliop (sau așa numitul ”ochi leneș”) ; această afecțiune poate să apară  când este o diferență mare  de vedere între cei doi ochi;

Sau rol de protecție;

Cum ar trebui să decurgă un control?

Specialiștii pot să descopere nevoia de ochelari printr-un control complet. În mod uzual, pupilele sunt dilatate pentru a relaxa mușchii ochilor responsabili cu acomodația, pentru a se desfăsura o examinare cât mai precisă. Ochii copiilor pot compensa în medie până la 10 dioptrii, și de aceea este nevoie de acest procedeu. Pe lângă intrumentele folosite în mod uzual, este deosebit de important ca în cazul celor mici să fie folosit un instrument numit retinoscop. Cu ajutorul acestuia se poate evalua în cel mai corect mod dioptria necesară pentru o prescripție exactă. 

Va purta copilul ochelarii?
Aceasta este problema pe care cei mai mulți dintre părinți consideră ca o vor avea. Cel mai bun răspuns este că cel mic va purta ochelarii, chiar cu plăcere, deoarece va face diferența vederii mult mai clare. Inițial însă, unii dintre copii pot avea o anumită reticență în a-și purta ochelarii, dar este necesar ca părinții să aibă o atitudine pozitivă.

 Este important ca deopotrivă părinții, cât și copii, în măsura în care este posibil, să conștientizeze faptul că nepurtarea ochelarilor la timp nu face altceva decât să afecteze dezvoltarea vederii, în multe cazuri în direcția în care indiferent de eforturile făcute mai târziu nu se pot obține rezultate favorabile indiferent de tratamentul ales.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi

Best Optic BlueBest Optic Red


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: