29
Vin, Mar

Foto: BrasovTV.com

Cultura

Sărbătoare mare, astăzi, în Scheii Brașovului. Junii Brașovului au organizat una dintre cele mai vechi tradiții, Jocul Strămoșesc de la Șargu.

Evenimentul a început în Piața Unirii. Este prima activitate din acest an la care au luat parte și junițele, îmbrăcate în costumele populare tradiționale. Acestea au fost scoase la dans de juni. Jocul strămoșesc este una dintre cele mai apreciate tradiții din Scheii Brașovului, organizată de tinerii din Cacova. Reprezintă una din rarele apariții ale junițelor, care pot fi admirate în portul specific din Schei, cele mai multe costume vechi de sute de ani.

Este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional. Jocul strămoşesc reprezenta, mai ales în trecut, o sărbătoare în care era implicată toată populaţia din Şchei, inclusiv fetele şi famiile lor, întocmai ca “Ziua de Stropit” din Lunea Mare. Fetele şi rudele lor sunt cele care trebuiau convinse să vină la joc, de către tineri sau băieţi.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: