29
Vin, Mar

Monden

     În luna februarie avem parte de evenimente astronomice importante. Vineri, 11 februarie 2017, va avea loc o eclipsă de Lună, când suprafața Lunii se va afla în penumbră. La câteva ore după acest eveniment, cometa 45P se va afla la cea mai apropiată distanţă faţă de Pământ.

Eclipsa Lunii se produce atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază, în timp ce Terra se află la mijloc. Această poziţie face ca umbra Pământului să se poziţioneze pe suprafaţa Pământului, provocând o eclipsă a Lunii

Este Prima eclipsă din 2017. Se produce în noaptea de 10 spre 11 februarie (vineri/sâmbătă), este o eclipsă de Lună prin penumbră și poate fi observată din România. Eclipsa de Lună durează 4 ore și 23 de minute și se va vedea în întregime din Africa, Europa și Oceanul Atlantic. Fenomenul astronomic începe pe 11 februarie la ora 0 și 32 de minute, în acel moment Luna aflându-se sus pe cer, înspre sud, la aproape 58° deasupra orizontului.

      Pentru că Luna nu va trece prin umbra Pământului, ci prin penumbră, întunecarea discului nu va fi foarte mare, fiind observabilă o nuanță gălbuie în partea superioară a discului, în momentul maximului și 30-40 de minute înainte și după. Maximul se va produce la ora 2 și 44 de minute, moment în care Luna se va afla înspre sud-vest, la 47° deasupra orizontului, potrivit informațiilor de pe site-ului astro-urseanu.ro.

 

Următoarea eclipsă de Lună din 2017 este parțială, se produce pe 7 august și va fi vizibilă din țara noastră.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna în momentul fazei de Lună Plină, deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Lunațiile — Luna Nouă sau Luna Plină — se produc la fiecare 2 săptămâni, dar eclipse se produc, de regulă, de patru ori pe an.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: