23
Mar, Apr

ilportaledellafamiglia.org

Economic

Legea privind insolvenţa persoanelor fizice va intra în vigoare la data de 1 august, după ce normele ei de aplicare au fost publicate recent în Monitorul Oficial.

Asta înseamnă că, de atunci, românii care nu îşi mai pot plăti datoriile vor putea să ceară falimentul personal.



Formele procedurii de insolventă pentru persoanele fizice sunt următoarele:

Procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor;

Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active;

Procedura simplificată de insolvență;

Pentru realizarea acestor proceduri de insolvență au fost necesare adoptarea unor noi instrumente juridice și stabilirea unor reguli și principii de aplicare a legii.

O persoană fizică aflată în stare de insolvență poate depune la comisia de  insolvență o cerere de deschidere a procedurii insolvenței bazată pe baza unui plan de rambursare a datoriilor.

Dacă aceeași persoană fizică apreciază că situația sa este iremediabil compromisă, iar un plan de rambursare a datoriilor nu va putea fi aplicat, atunci va solicita instanței judecătorești competente deschiderea procedurii de insolvență prin lichidarea de active.

Se poate solicita de o persoană fizică aflată în procedura insolvenței procedura insolvenței simplificate când datoriile sunt mai mici de 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile, respectiv are vârsta standard de pensionare sau și-a pierdut mai mult de jumătate din capacitatea de muncă.

Articole sugerate

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: