29
Vin, Mar

Economic

După îndelungi discuții, consultări și negocieri, proiectul de buget al municipiului Brașov a fost finalizat. Urmează trimiterea lui către Consiliul Local, acolo unde acesta va fi aprobat într-o ședință ordinară, programată pe 15 martie. Anul acesta, veniturile estimate sunt de 660 milioane de lei, iar cheltuielile preconizate depășesc 890 de milioane de lei.

 „În conturarea acestui buget s-a pus accent pe investițiile în infrastructură, învățământ, cultură, dar nici celelalte domenii nu sunt neglijate. Considerăm că este un buget echilibrat, făcut exclusiv în interesul brașovenilor”, este de părere viceprimarul municipiului Brașov, Mihai Costel. La capitolul venituri, cea mai mare sumă, de 255 de milioane de lei, va veni din cotele defalcate ale impozitului pe venit. 200 de milioane de lei ar trebui să se încaseze din taxe și impozite locale.

La capitolul cheltuieli, cei mai mulți bani vor merge către cheltuielile de capital (240 de milioane de lei), de personal (194 milioane) și cele cu bunuri și servicii (176 de milioane). Dezbaterea finală a proiectului de buget a avut loc la finalul săptămânii trecute. În sala de consiliu a Primăriei au fost prezenți, pe lângă oficialii din Executiv, reprezentanți ai ONG-urilor, asociațiilor de proprietari, dar și brașovenii care au dorit să afle unde sunt investiți banii comunității.

Sume importante la Învățământ

Învățământul este prioritatea municipalității în 2017. În acest sens, reprezentanții Executivului au discutat cu fiecare director de unitate școlară. Exclusiv pentru reabilitarea și construirea unităților de învățământ s-au alocat 35 de milioane de lei din bugetul local.

Sunt sume consistente prevăzute pentru construire de săli de sport, extinderi de unități de învățământ, mansardări, termoizolări. Avem în plan achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea a două cabinete stomatologice, la care vor avea acces toți elevii Brașovului.

În 2017 vom construi și două noi creșe, pentru că solicitările sunt foarte mari în ultimii ani și cele 800 de locuri deja existente sunt insuficiente. Una va fi construită în cartierul Astra, iar cealaltă în zona Tractorul, un cartier aflat în plină dezvoltare”, a declarat Mihai Costel, viceprimarul Brașovului.

Bani mai mulți pentru Cultură

Bugetul pentru cultură și sport este și el mai mare, comparativ cu anii precedenți. Numai reabilitarea și modernizarea cinematografelor Modern, Astra și Popular vor costa municipalitatea peste 40 de milioane de lei. Aproape 2,5 milioane de lei s-au alocat numai pentru organizarea evenimentelor culturale.

Cultura reprezintă un segment foarte important din dezvoltarea oricărei comunități. Subvențiile pentru cele patru instituții de cultură din subordinea Primăriei au crescut și depășesc anul acesta 26 de milioane de lei.

În 2016, pentru organizarea Festivalului Național de Dramaturgie s-au dat 150.000 de lei. Anul acesta, bugetul s-a majorat la 350.000 de lei. Și suma pentru ghidul de finanțare s-a dublat și este de două milioane de lei”, a completat Mihai Costel.

Lucrări la giratorii și străzi

Foarte importante vor fi anul acesta și obiectivele de investiții majore. În următoarele săptămâni, municipalitatea va termina lucrările la parcarea din Poiana Mică. Pentru dezvoltare publică se vor cheltui 30,3 milioane de lei.

Ne propunem să modernizăm fântânile arteziene din oraș. Se va lucra anul acesta și la sensurile giratorii, vom face altele noi acolo unde va fi cazul. Totul pentru fluidizarea traficului.

Vom amenaja pietonalul de pe Valea Cetății, Bulevardul Victoriei și vor fi terminate lucrările la Pasajul Fartec. La capitolul Protecția Mediului, se va închide depozitul de deșeuri Timiș-Triaj, iar platformele de gunoi vor fi îngropate”, susține Mihai Costel.

Se va moderniza și parcul auto de la S.C. RAT S.A.

Tot anul acesta, municipalitatea va continua investițiile în domeniul serviciilor sociale. Mai exact, se va construi un bloc de locuințe sociale și un cămin pentru persoane fără adăpost. Sume importante au fost acordate și pentru lucrări de gospodărire a orașului. 20 de milioane de lei vor fi folosiți pentru întreținerea și repararea părții carosabile a drumurilor publice.

18 milioane pentru iluminat și electrificare. Aproape 12 milioane de lei vor merge către întreținerea parcurilor și a zonelor verzi. Și la Zoo vor continua lucrările de modernizare. Se va construi un planetariu, dar și o grădină exotică. După validarea bugetului, în cel mult 45 de zile se va aproba și bugetul instituțiilor din subordinea Primăriei Brașov.

La Regia de Transport va trebui să identificăm modalitatea prin care vom achiziționa cel puțin 85 de autobuze și 10 troleibuze. Acestea sunt absolut necesare, întrucât parcul auto al societății este destul de vechi și ne propunem să avem cele mai bune condiții de transport în comun pentru brașoveni.

Trebuie să ținem cont și de accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități. Foarte multe mijloace de transport nu mai corespund în acest sens, din punct de vedere tehnic și nici măcar nu mai pot fi adaptate”, este de părere viceprimarul Brașovului.

Nu în ultimul rând, anul acesta se vor extinde lucrările de modernizare la rețeaua Serviciului Local de Termoficare. Cheltuielile pentru eficientizarea acestui serviciu sunt estimate la aproape 40 de milioane de lei. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: