28
Joi, Mar

Economic

Pentru ca in perioada estivala, majoritatea romanilor isi fac timp chiar si de un concediu “pe fuga”, planificarea din scurt a vacantei pare sa fie o tendinta generala.

Pentru ca nu intotdeauna ai posibilitatea sa gasesti sau sa beneficiezi de cazare impecabila sau pur si simplu esti adeptul campingului, iata cateva aspecte ce merita prealabil analizate.

Uita de pachetelul de drum

Romanul e mereu ironizat pentru simplul fapt ca obisnuieste sa ia la drum alimente. Indiferent ca discutam despre calatoria cu trenul pe distante mai mari sau despre portbagajul in care nu ezita sa transporte ceva gustari, acesta pare sa omita faptul ca aproape fiecare popas turistic are si o lista de pensiuni sau restaurante, unde mancarea nu e cel mai costisitor aspect intalnit.

Exceptand situatia in care stai in camping si pleci la drum cu un mini frigider auto, nu ai niciun motiv sa transporti cu tine tot supermarketul. Alimentele perisabile nu fac decat sa creasca riscul toxiinfectiilor alimentare, iar la hotelul la care te cazezi, exista sanse sa dai peste un restaurant pe care sa il preferi, in locul sandwichurilor facute azi dimineata.

Protectie UV

Nu conteaza unde mergi; indiferent ca urmeaza sa vizitezi un oras celebru, sa mergi la munte sau la mare - e lesne de inteles ca vei petrece multe ore expunandu-te direct la soare, iar pielea ta are nevoie neaparat de protectie. De aceea, elimina riscul arsurilor, apeland la crema de protectie solata cu FPS adecvat.

Vrei sa eviti complet sa te bronzezi - poti alege FPS 50, esential mai ales in cazul copiilor (daca esti familist). Mergi la plaja si preferi un bronz uniform? - Atunci un FPS 15 va fi bun, indiferent ca vorbim despre un ulei pentru plaja sau de spray cu minimum de protectie solara.

Planifica itinerariul si nu complica vacanta, carand pliante si harti

Daca e vorba despre genul de vacanta in care pur si simplu te cazezi si vrei sa zaci zi de zi, fara a avea ca tinta diverse activitati si obiective turistice, nu prea trebuie sa planifici decat referitor la zona pe care vrei sa o vizitezi si durata concediului.

Daca, in schimb, vrei sa incerci specialitatile bucatariei locale, sa faci cat mai multe fotografii interesante, te astepti sa treci pe la muzee, galerii de arta, sa bifezi pe lista ta opere arhitectonice sau sa ai parte neaparat de pub crawling memorabil - atunci e important sa petreci cateva ore online, inainte de plecare, selectand cu atentie locurile ce trebuie vizitate si adresele acestora. Ulterior, GPS-ul de pe telefon te ajuta sa ajungi acolo, fara sa dai iama la oficiul de turism sau, mai rau, pierzand timp incercand sa il gasesti.

Citeste 2 randuri

Indiferent ca mergi intr-un satuc de munte cu traditie, in Alpi, sau vizitezi Parisul, nu strica sa stii cam care sunt cele mai vizitate obiective si mai exact, de ce le vizitezi. Gasesti usor bloguri de calatorie care iti impartasesc din experienta altora si iti prezinta istoria fiecarui loc, dand uneori chiar si detalii picante, care intregesc farmecul calatoriei.

Aplicatiile nelipsite

Alaturi de GPS, e esential sa folosesti o aplicatie care iti prezinta conditiile meteo. Daca ti-ai planificat o zi de petrecut in muzeu, nu o sa te afecteze o aversa de ploaie, dar cand ai de mers mult prin oras, vei prefera sa stii exact la ce sa te astepti, in fiecare dimineata. Nu uita de aplicatiile pentru Internet Banking, pe care nu strica sa le ai mereu updatate.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: