29
Vin, Mar

wall-street.ro

Economic

     Noile tarife maximale pentru asigurarea obligatorie auto ar putea intra în vigoare pe 15 noiembrie. Sistemele informatice ale asigurătorilor sunt 80% adaptate la noile cerinţe legislative.

            Urmare a modificărilor legislative privind asigurările, în calculaţiile RCA au apărut o serie de modificări, deja introduse în sistem de către asigurători în urmă cu o săptămână. La capitolul "Durata asigurării" au fost operate modificările care să permită încheierea unei poliţe RCA pe perioade cuprinse între o lună şi 12 luni. La "Informaţii despre vehicul" este inserată o nouă întrebare cu opţiune de răspuns "DA/Nu". De asemenea, acoperirile accidente persoane (în cazul şoferului vinovat de producerea accidentului) şi asistenţa rutieră (maşină la schimb, platformă) vor putea fi acordate strict pentru asigurările încheiate pe perioade de 6 luni, respectiv 12 luni.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care fixează preţurile maxime pentru poliţele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări, proiectul fiind avizat de Consiliul Concurenţei.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor, la autoturisme prima maximă variază între 547 lei şi 3.087 lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii şi vârsta şoferului, iar la autovehicule pentru transport de marfă prima este între 749 lei şi 2.979 lei, la persoane fizice.

 

La persoane juridice, prima maximă la autoturisme este cuprinsă între 885 lei şi 1.285 lei, iar la autovehicule de marfă între 943 lei şi 7.534 lei.

    Astfel, Tariful cel mai mare pentru poliţele RCA este de 3.087 de lei pentru maşinile cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de cmc, conduse de şoferi a căror vârstă este sub 25 de ani, în timp ce, la pol opus, preţul cel mai scăzut este de 541 lei pentru maşinile cu capacitea cilindrică cuprinsă între 1.200 şi 1.400 cmc, conduse de şoferi a căror vârstă depăşeşte 60 de ani. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: