25
Lun, Sep

BrasovTV.com

Social

     Șomerii brașoveni cu acte vor primi, din decembrie, primă. Asta dacă se angajează pentru cel puțin trei luni. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească, dar și ce alte prevederi figurează în Ordonanța de Urgență a Guvernului. Șomerii înregistrați care se vor angaja cu normă întreagă pentru minim 3 luni vor primi, din 3 decembrie, primă de activare, neimpozabilă, în valoare de 500 lei.

Prima nu se acordă însă, dacă încadrarea se face la același angajator cu care au existat relații contractuale în ultimele 12 luni. Ordonanța de Guvern publicată acum, în Monitorul Oficial include și alte facilități dacă șomerii se angajează la firme din localități situate la 15, respectiv 55 de kilometri distanță de domiciliu. Și în cazul soților, și al persoanelor cu handicap sunt facilități.

FACILITĂȚI PENTRU ȘOMERI, DIN 3 DECEMBRIE 2016

Persoanele inregistrate ca someri ce se incadreaza in munca intr-o localitate la o distanta mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu, pot beneficia de o prima de incadrare neimpozabila. Prima se calculeaza cu suma de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi si se acorda pentru o perioada de 12 luni.

  • Somerii ce se incadreaza in munca la un angajator situat la o distanta mai mare de 50 km de domiciliul actual, beneficiaza de o prima de instalare astfel: a) 12.500 lei pentru somerul ce isi schimba domiciliul; b) 15.500 lei pentru somerul ce isi schimba domiciliul si este urmat de membri familiei.
  • Daca ambii soti sunt in situatia de a-si muta domiciliul conform descrierii anterioare, prima de instalare in sumele amintite se acorda doar unuia dintre soti, iar celalalt va primi o prima de instalare de 3.500 lei.
  • Prima de instalare se acorda in doua transe egale, 50% la data instalarii, iar 50% dupa 12 luni de la angajare.
  • Angajatorii care incadrează în munca pe durata nedeterminata absolventi ai unei institutii de invatamant primesc lunar, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma de 900 lei, pentru o perioada de 12 luni.
  • Daca absolventii sunt persoane cu handicap, aceasta suma se acorda pentru 18 luni.
  • Angajatorii care incadreaza in munca someri cu varsta de peste 45 ani, sau someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, sau someri de lunga durata, sau angajeaza tineri cu varsta intre 16 si 24 ani ce nu urmeaza o forma de invatamant (NEET) beneficiaza de o suma de 900 lei pentru o perioada de 12 luni cu obligatia mentinerii contractului de munca pentru o perioada de minim 18 luni.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: