28
Joi, Mar

Social

Zeci de tineri au participat astăzi la Olimpiada Națională de Limbă Neogreacă, organizată pentru a doua oară în orașul de la poalele Tâmpei. Cei mai mulți dintre ei își doresc o carieră în medicină, iar pentru a reuși, cunoasterea acestei limbi este absolut necesară.

Olimpiada Naţională de Limbă Neogreacă este organizată de Inspectoratul Școlar Brașov, în colaborare cu reprezentanții Comisiei Elene din România. Reprezentanții acestui for consideră că limba greacă va fi de viitor în următorii ani la noi în țară. Mai mult, premiații la nivel internaţional la olimpiadele de neogreacă reușesc să intre fără examen la Universitățile de Medicină din țară.

"Foarte multe dintre cuvintele pe care le folosim în medicină, în proporție de peste 90%, au origini grecești. Pe de altă parte, sunt foarte multe firme grecești care își desfășoară activitatea la noi în țară. Este un atu fundamental să cunoști limba neogreacă pentru a te angaja într-o astfel de companie. Orice limbă străină reprezintă un element fundamental pentru cultura oricărui tânăr, a oricărei persoane.", ne-a declarat Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

"Sunt foarte încântată că ma aflu astăzi aici. Este minunată limba greacă. Am învățat mai greu, însă mă bucur că am reușit. A meritat efortul. Pe viitor, sunt sigură că  mă va ajuta foarte mult în cariera mea." ne-a spus Alexandra, o elevă din Brașov.

Cei mai mulți dintre elevii prezenți la Olimpiadă au obținut premii importante în fiecare an și au reprezentat România la nivel național, dar și internațional. Limba greacă modernă, sau neogreaca, reprezintă cea de-a cincea etapă din evoluția limbii grecești, cea a perioadei elenistice și medievale. Astăzi vorbesc această limbă aproximativ 17 milioane de persoane, cei mai mulți vorbitori fiind în Grecia și Cipru. Și în România există la ora actuală un număr impresionant de vorbitori. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: