20
Sâm, Apr

Social

                Vești bune pentru sistemul medical din România. Ordonanța referitoare la managementul spitalelor a fost modificată și trimisă la Camera Deputaților spre aprobare, iar echivalarea studiilor, pentru asistentele medicale va deveni posibilă, asta după ce senatorii au adoptat un act normativ în acest sens. Această ordonanță, referitoare la echivalarea studiilor a intrat deja în vigoare.

                Ordonanța managerilor de spital, emisă de guvernul Cioloș în ultima lună de mandat, a ajuns în parlament. Aceasta spunea că putea să fie manager de spital orice om fără studii de management, fără experienţă managerială, fără examene de management. Ordonanța a fost la Senat, dar a fost respinsă. A existat o dezbatere, în urma căreia proiectul a fost modificat. Acum este la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi va intra în plen săptămâna viitoare. „Director de Spital Clinic, în România, va putea fi orice persoană cu studii de management , cu masterat în management sau cu pregătire de specialitate în management medical. Prin urmare se deschide larg, către profesioniști din domeniul managementului, managementul spitalelor mari din România  ’’ a declarat Florin Orțan, senator PSD.

                Al doilea act normativ, care a trecut de Senat, este o ordonanță de urgență care se referă la asistentele medicale din spitalele din România. Este practic vorba despre recunoașterea creditelor în învățământul medical, singurul în care nu se recunoșteau dintr-o formă de învățământ în alta. Au fost dezbateri intense, pe de o parte sindicatele din sănătate își doreau recunoaşterea creditelor asistentelor, obţinute pe parcursul şcolii postliceale, astfel încât să intre direct în învăţământul universitar. Universităţile spuneau că nu se poate face o discriminare, între oamenii care au dat examen şi oamenii care intră direct în facultate, în anul II sau III de studii. „ În anul 2007, nu existau facultăți pentru asistente, existau doar școli postliceale. O asistentă care a terminat postliceala în 2007 știa că termină forma maximă de pregătire profesională. Acuma sunt diferențe salariale foarte mari  între această absolventă și proaspetele absolvente de facultate ’’ a completat senatorul PSD, Florin Orțan. În momentul de față, în România sunt peste 60 de mii de asistente medicale.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: