23
Mar, Apr

Brasov TV

Social

         Sunt sau nu periculoase antenele GSM din oraș? Măsurătorile spun că nivelul radiaților este destul de mic și nu afectează sănătatea populației, doar că,  nicio autoritate locală nu se ocupă de realizarea rapoartelor cu privire la sănătate. Chiar dacă avizele nu vin de la Brașov, numărul antenelor GSM, amplasate pe clădirile din oraș, este tot mai mare.

         În ultimii ani, pe multe clădiri înalte din oraș, au apărut tot felul de antene GSM. Dar cât de periculoase sunt aceste sisteme? Din păcate răspunsul este foarte greu de obținut. Chiar dacă numărul antenelor s-a înmulțit, autoritățile spun că măsurătorile radiațiilor sunt greu de realizat. Practic de această operațiune se ocupă doar specialiști din capitală.

         Proprietarii antenelor au nevoie doar de câteva avize pentru amplasarea sistemelor. Acestea documente se referă practic doar la construcția în sine, nu și la nivelul de radiație electromagnetică. Există un aviz în acest sens, dar care însă nu este eliberat de autoritățile locale. „ Pentru proiectul de amplasare a antenelor, Agenția pentru Protecția Mediului emite clasarea notificării. Practic este un act de reglementare care spune că nu se supune procedurii de mediu. În ceea ce privește afectarea sănătății populației, aceasta se bazează pe un studiu de sănătate, iar autoritatea abilitată în acest domeniu este Direcția de Sănătate Publică   ’’ a declarat pentru brasovtv.com, Elena Bucur, consilier Relații Publice și Comunicare APM Brașov.

         Problema este cunoscută și la nivelul Direcției de Sănătate Publică, dar din nou lista măsurătorilor nu este disponibilă pentru că nimeni din Brașov nu are aparatura necesară. „ DSP Brașov nu deține aparatură care să facă aceste măsurători.  Ele sunt realizate de Societatea Națională de Radiocomunicații. Referatul de specialitate este emis de Institutul Național de Sănătate Publică București  ’’ a declarat dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt DSP Brașov.

         În România, nivelurile maxime de expunere a populației la radiații electromagnetice, sunt stipulate în normele aprobate de Ministerul Sănătății Publice încă din 2006. Aceste norme asigură protecția populației față de expunerea la câmpuri electromagnetice prin stabilirea unor limite de aproximativ 50 de ori mai mici față de valorile maxime de la care ar putea să apară anumite efecte. În Brașov, cel mai elocvent caz este la Spitalul de Copii. Aici, pe acoperișul unității sanitare sunt montate mai multe antene GSM, care, potrivit specialiștilor, nu afectează sănătatea pacienților. Pentru antenele instalate pe clădirea spitalului, măsurătorile au fost realizate de către specialiști de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: